Gesundens FVOF © 2010. Uppdaterad 2011-04-03

 

 

 

klart.se

 

 

 

 

Bilden till vänster: Sittån

 

Gäddseminarium med Martin Bergman som är yrkesfiskare från Meselefors och Joakim Svensson från Länsstyrelsen. Höggården, Höglunda den 26/5 kl. 18.

 

 

Sedan åtta år lever Martin Bergman på insjöfiske och förädling av fisk.

-         Vill man leva och bo i norrlands inland gäller det ta vara på de resurser som finns, säger han.

 

Martin Bergman fiskar i en av Ångermanälvens många kraftverksdammar, vid Meselefors inte långt från Vilhelmina.

Med ryssjor, mjärdar och nät får han gädda, abborre och sik.

-         Det har blivit ungefär lika mycket av varje sort och när jag fiskade som mest var jag ute ett par tre dagar i veckan, berättar Martin Bergman.

 

Den mesta tiden lade han även då på sitt rökeri och försäljning av fisken. Och med tiden har det blivit mer och mer förädling.

Sedan snart två år sedan driver han en butik utanför Vilhelmina där han säljer fisk och fiskrätter, men också varor från andra lokala matproducenter.

-         Vi är tre personer som jobbar i butiken och under sommarsäsongen är vi sex som har vår sysselsättning här, säger Martin Bergman.

 

Martin Bergman är 33 år och ursprungligen från Norrsundet, norr om Gävle, där släkten försörjt sig på fiske i flera generationer. Till Vilhelmina kom han under gymnasietiden för att utbilda sig till jakt- och fiskeguide.

 

-         Jag startade företaget när jag var 19 år och jobbade först som guide, säger Martin Bergman.

 

Och sen blev det yrkesfiske och förädling.

-         På sikt tror jag insjöfisket kan bli en viktig del av försörjningen för människor i de här trakterna. Vill man bo här får man ta tillvara det som finns, säger Martin Bergman.

 

 

 

Kvällen 26 maj kommer Martin Bergman till Höggården i Höglunda och berättar om sitt fiske och sin butik. Joakim Svensson från Länsstyrelsen i Jämtland deltar också och berättar om hur man kan komma överens om arrenden och hur den nya lagstiftningen kring yrkesfisket ser ut.

 

 

Torbjörn Laxvik
Nyföretagarcoach
Almi Företagspartner Mitt AB
 
Adress: Turistbyrån
Centralgatan 27
840 70 Hammarstrand
Tel: 063-571110
Mobil: 070-336 04 86


 

 

 

Vill du synas här?

 

SPONSORER